Arendalsuka 2025
Publisert: av Bjørn KvalheimSkal du besøke Arendalsuka?
Det er mye spennende fiskerirelatert program alle dager. En god oversikt finner du her.
Mandag 11.08
- LoVeSe – kan vi ta risikoen?
Kl. 12 - 12.30, om bord Vestland Arctic
Arrangør: Pelagisk Forening
Tirsdag 12.08
- Torskeoppdrett – sjansespill eller nødvendig matproduksjon?
Kl. 13 - 14, om bord MS Fjorgyn
Arrangør(er): Fiskeridirektoratet, Mattilsynet, Norges Sjømatråd
- Den store fiskerikvelden
Kl. 16.30 - 19.30, om bord Vestland Artic
Arrangør: Pelagisk Forening
Om arrangementet
Politikere og næringen blir utfordret på hvorfor ikke sjømaten er en del av Norges beredskap når næringen bidrar med 15 milliarder måltider årlig. Det blir smaksprøver av deilig sjømat fra blant Arjen Kraaijeveld, mingling og sildeambassadør, Alex Rosén, står for underholdningen utover kvelden.
DEBATT
Totalberedskapsmeldingen som kom i vår er klar: Norges matberedskap fokuserer på lagringsvennlige varer som korn og poteter. Men sjømaten er utelatt, altså årlige 15 milliarder måltider med mat.
Høyre har tatt stilling: Sjømat må inn i beredskapsplanen! Regjeringen derimot, peker på at fersk sjømat ikke kan lagres på samme måte som landbruksvarer.
Er det på tide at vi gir sjømat en plass i matvareberedskapen? Hvorfor er det viktig for regjeringen at sjømaten ikke er en del? Og hvorfor tar næringen det ille opp at de blir utelatt?
Onsdag 13.08
-
Hvordan bør sjømatsektoren tilpasse seg klimaendringene?
Kl. 10 - 11, om bord MS Fjorgyn
Arrangør(er): Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet - Fiskeflåtens rolle i totalberedskapen
Kl. 11 - 11.45, Clarion Hotel Tyholmen
Arrangør(er): Norges Fiskarlag, Sør-Norges Fiskarlag og Fiskebåt - Fiskerienes plass på havet - balansen mellom næring og vern
Kl. 12 - 12.30, Clarion Hotel Tyholmen
Arrangør(er): Norges Fiskarlag, Sør-Norges Fiskarlag og Fiskebåt - Sjømatnæringen og EU: På tide å si ja?
Kl. 12 - 12.30, om bord Vestland Artic
Arrangør: Pelagisk Forening - Vikeplikt for fisk?
Kl. 13 - 13.45, om bord MS Fjorgyn
Arrangør(er): Kystverket og Fiskeridirektoratet
- Hvordan få nordmenn til å spise mer sjømat?
Kl. 13 - 16, om bord Christian Radich
Arrangør(er): Pelagisk Forening, Norges Fiskarlag, Fiskebåt, Norges Sildesalgslag, FHF, Sjømatrådet, Sjømat Norge, Norges Råfisklag, Norsk Villfisk
Om arrangementet
I 2015 spiste vi i snitt 21,5 kilo fisk og skalldyr per person i løpet av året. I 2024 var mengden litt over 18 kilo per person. Det betyr at nordmenn nå spiser over tre kilo mindre enn for ti år siden, noe som er en nedgang på nesten 12 prosent. Hvorfor skyldes dette, og hva kan vi gjøre for å øke sjømatkonsumet i Norge?