God Jul fra VNF - Åpningstider julen 2024
Vest-Norges Fiskesalslag ønsker alle medlemmer, mottak og andre samarbeidspartnere God Jul og Godt Nyttår.
Sjømat for 99 milliarder kroner ble eksportert fra Norge fjor. Det utgjorde 25.700 måltider per minutt. Laks er den største arten målt i både volum og verdi.
Norsk sjømatnæring var dermed bare én milliard kroner unna den magiske 100 milliarders grensen. I volum er det snakk om 2,7 millioner tonn, noe som er en volumøkning på fire prosent og en verdiøkning på fem prosent, eller 4,6 milliarder kroner mer enn i 2017. Dette tilsvarer 37 millioner måltider sjømat hver dag hele året.
Forholdet mellom havbruk og fiskeri har i liten grad endret seg fra 2017. Verdien av havbruk utgjør 72 prosent, mens volumet utgjør 40,5 prosent av den totale sjømateksporten for 2018. Eksportverdien fra havbruk var på 71 milliarder kroner, mens villfisknæringen sto for 28 milliarder.
- Selv om vi ikke passerte den magiske 100 milliardergrensen har det vært et nytt godt år for norsk sjømateksport. Oppsummert var det både rekordhøy eksportverdi og rekordhøyt eksportvolum for norsk sjømat i 2018. Dette til tross for brexit, handelskrig og andre utfordringer som har skapt uforutsigbarhet i verdensmarkedet. Sjømateksporten til EU-markedet har økt på grunn av lavere konkurranse og en gunstig valutasituasjon mot euroen. Vi ser en tilbakegang i sjømateksporten til Asia, som en følge av økt konkurranse og en fortsatt utfordrende markedsadgang til Kina, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.
Torsken blir viktigere
Her er nøkkeltallene:
- I 2018 var det eksportrekord for hele hvitfiskkategorien målt i verdi. Torskeeksporten økte med fire prosent i verdi som følge av økt pris, mens eksportrekorden for sei skyldes primært økte volumer. EU er det viktigste hvitfiskmarkedet med 64 prosent av den totale eksportverdien, sier sjømatanalytiker i Sjømatrådet Ingrid Kristine Pettersen.
Voldsomt verdivekst
I løpet av de siste 10 årene har verdien av norsk sjømateksport økt med 122 prosent. Norge har eksportert 1,1 million tonn fisk fra havbruk og 1,6 millioner tonn fisk og skalldyr i villfisknæringen.
- I 2018 ble det målt rekordhøy eksportverdi for laks, torsk, sei og kongekrabbe. Det er en trend at norsk sjømat ofte er innom et annet land for videreforedling før det ender opp hos konsumenten. Typiske transitt- eller videreforedlingsmarkeder for norsk sjømat er Polen, Danmark og Nederland, sier sjømatanalytiker i Sjømatrådet Paul T. Aandahl.
Flere nøkkeltall:
Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) er svært fornøyd med de ferske eksport-tallene.
GLADLAKS: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) er storfornøyd med å ha oppnådd ny eksportrekord for norsk sjømat.
Det har vi all grunn til å være stolte av. Dette er gode og viktige nyheter for norsk økonomi. Sjømatnæringen bidrar til verdiskaping og arbeidsplasser over hele landet, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik.
Viktigste markeder
Norge har eksportert 1,7 millioner tonn sjømat til EU for 66 milliarder kroner i 2018. Det er en volumøkning på 8 prosent, mens verdien økte med 5,1 milliarder kroner eller 8 prosent mot 2017.
Nedgang i sjømateksporten til Asia. Norge har eksportert 478 000 tonn sjømat for 17,7 milliarder kroner til Asia i 2018. Det er en volumnedgang på 12 prosent, mens verdien falt med 1 milliard kroner eller 5 prosent fra 2017.
Svak vekst til Øst-Europa. Norge har eksportert 172 000 tonn sjømat for 3,6 milliarder kroner til Øst-Europa i 2018. Det er en volumnedgang på 5 prosent, mens verdien økte med 85 millioner kroner eller 2 prosent fra 2017.
Det nærmer seg ny hummersesong. Har du alt klart med påmelding, fluktåpninger, antall teiner, minstemål, omsetning og annet som du må huske på?
Er du en del av, eller knyttet til, fiskeri- og havbruksnæringen? Da er Måløy stedet for deg onsdag 25. september!
Måløy Vekst og Vestland fylkeskommune har gleden av å invitere til Fiskeri- og havbrukskonferansen 2024!
Vest-Norges Fiskesalslag ønsker alle våre samarbeidspartnere på sjø og land en riktig god sommer.
VNF, Sjømatbedriftene og Sjømat Norge er enige om nye minstepriser. Disse gjelder fra mandag 08.07.2024 og inntil videre, men ikke lengre enn til 30.03.2025.
Onsdag 03.07. sender vi ut en purring på tidligere melding om utfylling av skjema i forbindelse med åpenhetsloven.
Se artikkel fra 11.06 om åpenhetsloven.
Produktavgift til folketrygda for fiskeri-, kval- og selfangstnæringane er i revidert nasjonalbudsjett vedtatt økt med 0,1% til 2,0%