Auksjonsplikt torsk og sei - utsettelse av endringer i regelverket
Råfisklaget, SUROFI og Vest-Norges har valgt å utsette endringer i auksjonsregelverket til 01.04.2025.
«Fisk før og nå» er navnet på den nye kampanjen som Sjømatrådet lanserer fredag 9. november.
Kampanjen er en del av vår strategi for å øke sjømatkonsumet, særlig hos unge voksne. Kampanjen er derfor rettet mot målgruppen under 40 år.
Det er mediebyrået TRY som har utviklet kampanjen, og filmen er regissert av Harald Zwart. Filmen vil være svært synlig på TV, kino og i sosiale medier frem til jul og i flere perioder i 2019.
Selv om nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder sjømatkonsum, har konsumet vært på vei nedover, særlig hos de unge. For de under 34 år har sjømatkonsumet falt med hele 46 prosent siden 2012. Kampanjen understøtter myndighetenes kostholdsråd om å spise fisk tre ganger i uka.
- Sjømatrådet har sett på en rekke ulike undersøkelser om folks tanker og assosiasjoner til fisk og skalldyr. Mange peker i samme retning: folk vil gjerne spise mer fisk, men de får det bare ikke helt til. Med denne kampanjen ønsker vi å anerkjenne de utfordringene mange møter om at fisk kan fremstå som kjedelig. Vi vil med denne kampanjen vise at det er fullt mulig å la seg friste av fisk også i hverdagen, sier Kristin Pettersen, direktør for markedsføring og PR i Norges sjømatråd.
Årsakene til at stadig færre spiser sjømat er sammensatt, men i rapporten Fiskespiseren kommer det frem at særlig unge mennesker har lite greie på hvordan de skal tilberede et fiskemåltid. Den yngre generasjonen er vokst opp med pizza, taco og texmex-mat der fisk har liten plass, og sjømatproduktene har ikke hatt den samme utviklingen med ferdige måltidsløsninger som for eksempel kjøtt. Dessuten har de mellom 20 og 40 år ofte en stressende hverdag med småbarn, noe som krever at middagen må handles inn kjapt og være rask og enkel å lage. Der taper fisken for kjøttet. Det finnes langt flere lettlagde, ovnsklare og gryteklare retter av kjøtt enn av fisk og i butikken er sjømaten mindre synlig.
Siden mange faktisk ønsker å spise mer sjømat, er det fullt mulig å øke konsumet. Det krever imidlertid felles innsats i alle ledd av sjømatnæringen, dagligvarebransjen og helsemyndighetene.
- Tiltakene handler om både kampanjer, markedsføring og produktutvikling, sier Pettersen.
- For eksempel bør kampanjene få de unge til å tenke på fisk som noe de spiser fordi de har lyst, som smaker digg og som er lettvint å lage. I tillegg bør sjømaten i større grad inkluderes som en del av moderne retter som taco og wraps. Det innebærer imidlertid at de lettlagde produktene må finnes, og de må være tilgjengelige og synlige i butikken, sier Pettersen.
Regjeringen og Stortinget har gjennom kvotemeldingen bestemt at det skal gjennomføres årlige forvaltningsmøter mellom departementet og fiskesalgslagene. 14.11.2024 ble det første forvaltningsmøtet avholdt.
Fiskeridirektoratet minner om at det skal opplyses særskilt på sluttseddelen om fangst blir mottatt på annen måte enn fra fartøy.
Fra og med 1. november 2024 kan man søke om tildeling av rekrutteringskvotebonus i åpen gruppe.
Det nærmer seg ny hummersesong. Har du alt klart med påmelding, fluktåpninger, antall teiner, minstemål, omsetning og annet som du må huske på?
Er du en del av, eller knyttet til, fiskeri- og havbruksnæringen? Da er Måløy stedet for deg onsdag 25. september!
Måløy Vekst og Vestland fylkeskommune har gleden av å invitere til Fiskeri- og havbrukskonferansen 2024!
Vest-Norges Fiskesalslag ønsker alle våre samarbeidspartnere på sjø og land en riktig god sommer.